به گزارش خبرنگار مهر، نشر شورآفرین در قالب کتابی با عنوان «گفتوگو با آندری تارکوفسکی» مجموعهای از گفتگوهای منتشرشده با این کارگردان صاحب سبک سینما را که به انتخاب جان جیانویتو گردآوری شده، با ترجمه آرمان صالحی منتشر کرده است.
در این کتاب که به زیبایی سیر تکامل فکری این فیلمساز را به نمایش درآورده است، مجموعه 22 مصاحبه با تارکوفسکی را که در فاصله سالهای 1962 تا 1986 انجام شده، میخوانیم.
نکته قابل توجه در مورد این اثر ذکر این نکته است که تارکوفسکی علاقه چندانی به مصاحبه نداشته است چرا که به اعتقاد وی در هنگام پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران، آنها بیش از آنکه ولع شنیدن پاسخهای وی را داشته باشند به دنبال نوشتن و ثبت حرفهای او هستند!
از سوی دیگر آنچه که بیشتر از هر موضوع دیگری در این مصاحبهها عنوان شده و به نوعی شالوده فکری تارکوفسکی نیز به شمار میرود، تلاش مصرانه وی در رستگاری روح انسان است که خود او از آن با عنوان وظیفه خطیر هنر برای احیای معنویت یاد میکند و میگوید: در نظر من، انسان در جوهره وجودی خود لزوماً موجودی معنوی است و زندگی او نیز با معنویت معنا مییابد. اگر او در این راه با شکست مواجه شود، جامعه نیز رو به زوال میرود.
تارکوفسکی در بخشی از گفتگوی توماس جانسون با خودش در این کتاب اظهار داشته است: «رویاهای من به دو دسته تقسیم میشوند: رویاهای پیشگویانه که از ماورا و از جهان بالا میآید و رویاهای تصادفی که در تماس من با واقعیت ریشه دارد. رویاهای پیشگویانه زمانی بر من فرود میآید که در خواب مطلق باشم و روح من از عرصه زمین به بلندای بلندترین قلهها پرواز کرده باشد. وقتی انسان از عرصه زمین و آنچه در آن است، جدا میشود، آهسته بیدار میشود. در لحظه بیداری روح او همچنان صاف و بیآلایش است و تصاویر رویاهای او معانی پرشماری را در خود دارد. همین تصاویر فروافتاده از بالا، ما را از بند میرهاند، اما مشکل اینجاست که این تصاویر به سرعت با تصاویر زمینیی درهممیآمیزد و احیای مجرد آنها بسیار دشوار است.
کتاب «گفتوگو با آندری تارکوفسکی» در 300 صفحه و با قیمت 15 هازر تومان منتشر شده است.
نظر شما